Panfluit

Sinds mensenheugenis klinkt het geluid van de panfluit... In de natuur! Altijd al gingen er namelijk stormen over land en zee. Aan de oevers stonden planten waaronder bamboe. De stengels daarvan braken af door die stormen, de open holle bamboestengel bleef staan. De wind, die er nog altijd overheen blies, ontlokte er prachtige panfluitachtige klanken aan en bracht de mensen daarmee op een idee.

De panfluit, zoals wij die kennen, is de Roemeense panfluit, gemaakt van bamboepijpjes, samengevoegd in een gebogen vorm. De pijpjes verschillen van lengte. Daardoor geeft ieder pijpje geeft een andere toon als je erop blaast. Hoe korter het pijpje, hoe hoger de toon. Door het materiaal heeft de panfluit een prachtige warme, zangerige klank. Je kunt er in heel veel verschillende muziekstijlen op spelen.

Een panfluit neem je makkelijk mee en hij is relatief goedkoop. Iedereen kan erop leren spelen, jong en oud, zelfs als je nog nooit iets met muziek gedaan hebt. Om een liedje te spelen hoef je in het begin zelfs geen noten te kunnen lezen, je hoort vanzelf wel of je de melodie op de goede pijpjes speelt. Om meer en langere liedjes te kunnen spelen, leer je wel noten lezen. Na een paar lessen speel je al verschillende liedjes, als je wilt met begeleiding van cd's.

Muziek maken in je eentje is leuk, maar samen spelen is natuurlijk nog leuker. Daarom biedt De Muzen naast individuele lessen ook groepslessen aan. Omdat je jouw panfluit makkelijk mee kunt nemen, kun je overal met allerlei andere instrumenten prachtige muziek maken. Een panfluit klinkt bijvoorbeeld heel mooi samen met orgel of harp. Om mee te beginnen, is er een kennismakingscursus van 8 lessen*, daarna kan je altijd doorstromen naar een jaarcursus (groepsles of individueel). Kijk hier voor meer informatie over de tarieven van onze instrumentale en vocale cursussen. De cadeaubon is enkel te gebruiken als cadeau. De cadeaubon kan niet gebruikt worden voor uitbreiding van het aantal lessen. Daar zijn andere mogelijkheden voor. Vraag er naar bij de administratie.

Wil je eerst nog wat horen en zien van de panfluit? Bekijk dan dit filmpje! Het is een optreden van docente Nadja Spooren, samen met Barry Achterberg (leerling) tijdens een Bibliotheekconcert in de Cultuurfabriek.

Kleutercursus panfluit
Speciaal voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is er een leuke kleutercursus panfluit! Bekijk op de cursuspagina alle informatie.
 

Docent Lesdag
Nadja Spooren woensdag

 

 

*Kijk hier voor meer informatie over de indeling van deze kennismakingscursus.

 

 

Cursus-aanbod

Korte cursussen
Leeftijd Lessen Tarief Lesduur
8-12 jaar 8 € 76,50 Afhankelijk van groepsgrootte inschrijven
13-20 jaar 8 € 76,50 Afhankelijk van groepsgrootte inschrijven
21+ jaar 8 € 78,- Afhankelijk van groepsgrootte inschrijven
13-20 jaar 5 of 10 € 142,50 Knipkaart, 30 minuten, vanaf 142,50 euro inschrijven
21+ jaar 5 of 10 € 172,50 Knipkaart, 30 minuten, vanaf 172,50 euro inschrijven
Cadeaubon 1 € 28,- 30 minuten, cadeaubon, individueel inschrijven
Jaarcursus
Leeftijd Lessen Tarief Lesduur
8-12 jaar 18/37 € 451,- 20 of 30 minuten, individueel, vanaf 451 euro inschrijven
8-12 jaar 37 € 437,50 Afhankelijk van groepsgrootte, groepsles inschrijven
13-20 jaar 37 € 451,- Afhankelijk van groepsgrootte, groepsles inschrijven
13-20 jaar 18/37 € 300,- 20 of 30 minuten, individueel, vanaf 300 euro inschrijven
21+ jaar 37 € 604,- Afhankelijk van groepsgrootte, groepsles inschrijven
21+ jaar 18/37 € 407,- 20 of 30 minuten, individueel, vanaf 407 euro inschrijven

Subsidiemogelijkheden cursus blok